T.B.M.

- 50x12x40 cm / 114st.
- Hotel Huize Tafelberg, Oosterbeek
- Groot Arsenaal, Bergen op Zoom

Hotel de Tafelberg werd in 1939 door het gemeentelijk bestuur aangewezen om in tijden van nood te dienen als hospitaal. Vanaf begin 1944 is het hotel gevorderd als hoofdkwartier voor Heeresgruppe B, onder leiding van de Duitse veldmaarschalk Model. Hij vluchtte op 17 september 1944, verrast door de geallieerde luchtlandingen. Oosterbeekse huisartsen richtte het hotel in als noodhospitaal om vervolgens door de Britten te worden overgenomen. Nederlandse en Britse artsen werkte er samen, soms werden de operaties zelfs op de biljarttafel uitgevoerd. Het gebouw werd diverse malen getroffen door artillerie vuur.
Na de oorlog is het pand een onderkomen geworden voor de sociëteit voor Afrikaanse missiën, om vervolgens de laatste jaren door vastgoed beheer bewoont te worden. Mei 2002 is het huis gesloopt. Enkele delen van het pand, waaronder de voorgevel, blijven staan als monument.
Tijdens het tijdelijk bewonen van het pand zijn de poppen gemaakt om als ‘zielenvangers’ te fungeren. Ze zijn op diverse plekken in het huis opgehangen. Later zijn ze geëxposeerd in Bergen op Zoom, ’s Hertogenbosch en Amsterdam, is er een ‘uitgeklede’ versie gekomen en zijn er een aantal tot ‘doe-het-zelf’ pakket vermaakt.